Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (2024)

Luca Berghuis

Vandaag, 13:31 4 minuten leestijd

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (2)

Utrecht - De Utrecht Pride is niet alleen een groot feest door de stad, maar het is voor veel deelnemers ook een protest tegen het geweld tegen lhbti+ers. Morgenmiddag gaat de Pride van start. Van een boot met de Utrechtse ballroom scene tot een LGBT Asylum-boot en een dragshow op de boot van politieke partijen. Deze mensen varen morgen mee en vertellen waarom de Pride voor hen zó belangrijk is.

Sandro Kortekaas: LGBT Asylumsupport

Sandro Kortekaas van LGBT Asylumsupport zet zich in voor lhbti+ vluchtelingen en vaart voor de tweede keer mee met de botenparade over de Utrechtse grachten. "Terwijl we op de boot stonden viel onze muziek plotseling uit, maar alle mensen langs de kant bleven klappen. Dat was een moment dat ik wist dat onze stem gehoord wordt."

Een van de mensen op de boot is Sabi, een transvrouw uit Irak. Haar oorbellen werden door een medebewoner uit haar oren gerukt, vertelt Kortekaas. Zij heeft al zo vaak te maken gehad met geweldsincidenten dat ze in tien maanden tijd vijf keer moest verhuizen van azc. "Ze maken situaties mee die soms nog erger zijn dan in het thuisland."

De hele tijd is Kortekaas druk en snel aan het praten, maar plotseling is hij stil. "Vorig jaar kregen we te maken met suïcides. Het is in- en intriest dat dit protest zo belangrijk is. We moeten aandacht vragen voor de situatie van deze mensen." Volgens Kortekaas moet het beleid voor deze groep vluchtelingen anders. Bijvoorbeeld met speciale lhbt-units, zodat ze in veiligheid kunnen leven.

De Pride is een protest, benoemt Kortekaas. "Voor het eerst in hun leven voelen lhbti+ vluchtelingen dat ze welkom zijn. Nog nooit hebben ze dat meegemaakt, altijd schamen ze zich voor wie ze zijn. Voor Sabi uit Irak is het een bevrijding om op de boot te staan."

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (3)

Andre Damian: Utrecht Ballroom Scene

"Tijdens de Pride voel ik vrijheid zonder angst," vertelt Andre Damian, een van de oprichters van de Utrecht Ballroom Scene. "De pride is belangrijker dan ooit, persoonlijk ervaar ik steeds meer intimidatie en geweld op straat," vertelt Damian.

De Utrecht Ballroom Scene is een community voor en door queer mensen van kleur. Hier geven ze vogue-danslessen, een dansstijl door zwarte en Latijns-Amerikaanse mensen gecreëerd. Volgens Damian is het een dansvorm die voorkomt uit een gemarginaliseerde gemeenschap. "Lange tijd was de queer-gemeenschap in Utrecht eenzijdig. Diversiteit en inclusie kan een doel of een strategie zijn, maar wij zijn dat in onze kern. Wij vallen onder de diverse hokjes, dat is ons statement."

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (4)

Peter Doets: Dragqueen Cherry Poppings

"Ik heb eigenlijk altijd drag gedaan." Op zijn derde verkleedde Peter Doets zich al als vrouw: “Stond ik daar met hakken van mijn moeder en de schoonmaakhandschoenen aan.” In zijn studententijd in Utrecht werd het wat minder, tot hij bij café Marktzicht ging werken. Hij werd gevraagd bij het smartlappen festival te werken en toen dacht Doets bij zichzelf: "Als ik dat doe, dan doe ik dat als vrouw."

Dat was voor hem het begin van Cherry Poppins. Als drag queen organiseert Doets maandelijkse dragshows in Teatro café aan de Oudegracht. Morgen staat hij op de boot voor politieke partijen. Voor Doets is de Pride heel belangrijk: "Het laat zien dat Utrecht als stad de vrijheid viert van ieder mens." Volgens Doets is er nog veel intolerantie, hoewel hij er zelf weinig last van heeft. In Utrecht is er volgens hem plek voor de queer-community, hij voelt zich hier veilig: "Als ik naar mijn dragshow ga, ga ik altijd in drag op de fiets."

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (5)

Petra Luiken: Utrecht Queer Culture Festival

“Dat ik als lesbische vrouw de pride kan vieren terwijl ik met mijn gemeenschap over de singel vaar en tegelijkertijd de Dom zie, gelukkiger kan je me niet maken,” vertelt de geboren en getogen Utrechtse Petra Luiken.

Al jaren zet zij zich in voor de lhbti+ gemeenschap en dit jaar vaart zij als organisator mee met haar boot van het Utrecht Queer Culture Festival. Ze benoemt dat de pride dit jaar belangrijker is dan ooit: “Er waait een andere politieke wind door Nederland, geweld tegen de gemeenschap neemt toe, we moeten opkomen voor onze rechten.” Hoe ze deze actie samenvat? “We are here and we are queer.”

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (6)

LEES OOK 50 boten en overal feesten: dit moet je weten over Canal Pride Utrecht
LEES OOK Meer geweld en discriminatie tegen lhbti'ers: 'Het is een crisissituatie'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Morgen varen zij mee met de pride: 'Het blijft een protest' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5616

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.